niedziela, 22 maja 2011

Bakłażany z farszem z kaszy pszennej




Przepis dla 8 osób, dla każdej po jednej połówce bakłażana
4 średnie bakłażany
175g kuskusu
300ml wrzątku
2 ząbki czosnku
2 łyżki orzechów pinioli
2 łyżki rodzynek
2 łodygi selera naciowego, posiekane
4 szalotki, posiekane
1 marchew, starta
50 g pieczarek, posiekanych
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka chili w proszku

Przekrojone wzdłuż bakłażany wydrążyć, miąższ posiekać i odłożyć na bok. Bakłażany natrzeć solą i odstawić na 20 min. Do miski wsypać kaszę, zalać wrzątkiem (ok. 1cm ponad kaszę). Odstawić na 20 min aby wchłonęła wodę. Piekarnik nagrzać do 180*C.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, orzechy, seler, marchew, szalotki, pieczarki oraz rodzynki, smażyć 2-3 min. Dodać miązsz z bakłażanów, smażyć kolejne 3 min. Zdjąć patelnię z ognia, dodać kaszę, kurkumę, chili, sól i pieprz, wymieszać.
Bakłażany opłukać z soli, wytrzeć w papierowy ręcznik, ułożyć na blasze, skropić oliwą i podlać gorącą wodą, wstawić do piekarnika na ok 5 min. Wyjąć z piekarnika, napełnić farszem i włożyć z powrotem na 15 min.

Jest to odrobinę zmodyfikowana wersja przepisu pochodzącego z książki "Kuchnia wegetariańska" autorstwa Jenny Stacey.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...