piątek, 27 maja 2011
Tarta z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Przepis pochodzi z gazety "Kuchnia", ale można go w dowolny sposób modyfikować. Tarta składa się z owoców i kruszonki.
Dowolne owoce, razem 65 dag (tutaj jest to rabarbar i truskawki)
20ml likieru Cointreau
2 łyżki soku z cytryny
Kruszonka:
4 łyżki płatków owsianych
8 dag cukru trzcinowego
5 dag posiekanych migdałów
10 dag mąki
10 dag masła
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
szczypta soli
Owoce oczyszczamy, kroimy. Układamy w formie wysmarowanej masłem, polewamy sokiem z cytryny i likierem. Robimy kruszonkę; mieszamy suche składniki z roztopionym masłem. Przekładamy kruszonkę na owoce, wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200*C. Podajemy z cukrem pudrem lub lodami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz